(Ortho)pedagogen in de zorg voor mensen met een beperking (gehandicaptenzorg)
(Ortho)pedagogen in de gehandicaptenzorg ondersteunen mensen met een (meervoudige) lichamelijke, zintuigelijke en/of verstandelijke beperking.
In Nederland wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen met één of meerdere beperkingen. Samen met (ortho)pedagogen geven zij hun leven zo veel mogelijk vorm en blijven zij zichzelf ontwikkelen.
Wat is de rol van een (ortho)pedagoog in de gehandicaptenzorg?
(Ortho)pedagogen zijn hier van meerwaarde omdat zij naast de cliënt ook de fysieke omgeving betrekken en met de mensen om de cliënt heen werken, zodat ook de sociale context zo goed mogelijk is toegerust. Dit om het welbevinden en de kwaliteit van leven van de cliënt te verbeteren. Dan gaat het natuurlijk om de ouders/opvoeders die worden betrokken, maar ook bijvoorbeeld over de begeleiders, vaktherapeuten, leerkrachten, paramedici en artsen.
Meer over de rol van de orthopedagoog in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking leest u in het competentieprofiel. Lees hier meer over wat de term behandeling in de gehandicaptenzorg inhoudt.
Wat betekent de NVO voor de (ortho)pedagoog in de gehandicaptenzorg?
Mensen met een beperking zijn voor zorg, ondersteuning, werk en inkomen aangewezen op:
- Wlz
- Zvw
- Wmo
- Jeugdwet
- Participatiewet
De NVO zet zich in voor een goede toegang tot en overgang tussen deze stelsels. Op die manier wordt de benodigde (continuïteit van) zorg bewerkstelligd.
Binnen de NVO organiseren het netwerk LZMG+ en het netwerk ZMVB vakinhoudelijke activiteiten. In deze netwerken wisselen NVO leden ervaringen uit en organiseren activiteiten gericht op het werken met mensen met een beperking. De NVO faciliteert deze bijeenkomsten.
Resultaten NVO ledenpeiling gehandicaptenzorg
In september 2022 zette de NVO een digitale enquête uit onder de leden die werken in de gehandicaptenzorg. Het doel was om de rol en de positie van de orthopedagoog en orthopedagoog-generalist in de gehandicaptenzorg in kaart te brengen.